Ο ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ: «Τελική ευθεία για το τρίτο κούρεμα»

ΟΙΟΠαγκόσμια ημέρα της γης σήμερα και οι Έλληνες έχουμε δει την γη ανάποδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο η ανεργία έφτασε το 27,2% και οι άνεργοι συμπολίτες μας το 1.348.742.

Μέσα σε 12 μήνες (από τον Ιανουάριο 2012) αυξήθηκαν κατά 281.048, ενώ μέσα σε ένα, μόνο, μήνα (από τον Δεκέμβριο) αυξήθηκαν κατά 95.709. Η ανεργία καλπάζει – κάθε μέρα προστίθενται 3.000 άνεργοι. Και τείνει να μονιμοποιηθεί – ως προϊόν της πιο παρατεταμένης ύφεσης που έχει γνωρίσει η χώρα.

Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν συμβάλλει καθοριστικά για να αλλάξει η φυσιογνωμία του Έλληνα είτε είναι αγανακτισμένος είτε αυτοαποκαλείται αριστερός ή δεξιός. Λίγο επηρεάζουν αυτοί οι επιθετικοί προσδιορισμοί.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» έχει μια ερώτηση με ιδιαίτερη σημασία «στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα απ’ ότι σήμερα»; Με αφορμή προφανώς την επέτειο «της 21ης Απριλίου» ο κόσμος ερωτάται εμμέσως σχεδόν πενήντα χρόνια μετά, αν θα ήταν καλύτερα αν δεν είχαμε δημοκρατία. Το 30% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα, το 63% διαφώνησε και το 7% απάντησε «δεν γνωρίζω-δεν απαντώ».

Η απαξίωση του πολιτικού κόσμου, τα τελευταία χρόνια έχει κορυφωθεί. Ξεπερνά κάθε άλλη χρονική περίοδο της Μεταπολίτευσης μόνο που μέχρι το 2009 τα «μπουκωμένα στόματα» έβλεπαν αλλά δε μιλούσαν. Όταν ήρθε η κρίση να σαρώσει τα πάντα και η φτώχεια να χτυπήσει την πόρτα κάθε οικογένειας, όλοι θυμήθηκαν τους πολιτικούς που κλέβουν και αφήνουν το λαό στην ανέχεια.

Το θέμα μας είναι τι είναι αυτό που οδηγεί έναν στους τρεις Έλληνες να πιστεύουν ότι μια από τις πιο στυγνές δικτατορίες της σύγχρονης εποχής θα μπορούσε να κάνει καλύτερα τα πράγματα.

Έχουμε τραβήξει λάθος δρόμο ως έθνος και κανένα στοιχείο των καιρών μας δεν με πείθει ότι υπάρχει το φάρμακο που θα μας σώσει.

imagescanxx6lcΟ Στοχαστής της Πλατείας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s